Hjem Frilandsmuseet
Frilandsmuseet PDF Udskriv Email

På Frilandsmuseet kan du følges med Michael Ejstrup rundt mellem bygningerne og høre ham fortælle om gammel dansk byggeskik og om bondens kulturhistorie i 1700 og 1800 tallet. Du kan høre om højtidernes traditioner, og du kan især høre om bondens madkultur. Michael Ejstrup fortæller om bondens mad fra skorstenskøkkenet og fra bryggerset med gruekedel og bageovn (stenovn).
 
Du kan høre om revolutionen i madkulturen, som indtraf, da jernkomfuret havde sit indtog i bondens køkken. Så kunne vi pludselig få flæskesteg med sovs, rødkål og brunede kartofler; og boller og kyskager til kaffen. Det tillod det åbne ildsted ikke. Før jernkomfuret havde klejnerne, æbleskiverne, sulevællingen, øllebrøden og alle de andre en-gryde-retter deres storhedstid. Komfuret gav mulighed for at have gang i mange gryder og en ovn på én og samme gang.
 
Og så kan du selvfølgelig følges med Michael Ejstrup rund på museet, hvor han taler dialekterne, som de hører sig til i de forskellige egne af Danmark. Du kan få svar på, hvorfor egnenes dialekter mon er blevet, som den er. Hvor kommer ordene fra, og hvorfor mon ting, redskaber og funktioner hedder det, de gør, i de forskellige egne af Danmark.
 
Hvor siger man mon f.eks æ hus og æ hest i Vest- og Sønderjylland, mens man på Bornholm og i Nordjylland siger henholdsvis hused og hesdin/ hesden? Eller hvorfor mon en trillebør har så mange betegnelser rundt omkring i Danmark, som tilfældet faktisk er? Eller hvorfor siger sjællænderne, at de ikke har nødig at købe uden to, når jyderne siger, at de kun behøver at købe to, når de alligevel mener akkurat det samme?
 
Tag en tur på frilandsmuseet i 2010 og få svarene; og se på, og hør om alle de andre spændende oplevelser, museet giver mulighed for. Helt gratis!

Bageovn fra Hedegården i Kølvrå på Karup hede. Måske fyrer Michael Ejstrup ovnen op til bagning i sommeren 2009.

Hent billede i stort format.

Julearrangementet 2008 i den store gård fra Lundager på Vestfyn. Julemaden er på bordet i stuen, og nissen har lige smidt halm i hovedet på børnene.

Hent billede i stort format.

Læs mere:
http://www.frilandsmuseet.dk/

 
Copyright 2008