Hjem Formidlingsaktiviteter Radio Slip dialekterne fri!
Slip dialekterne fri! PDF Udskriv Email
Skrevet af Michael Ejstrup   
Tirsdag, 03 August 2010 20:57

Michael Ejstrup, ph.d. et cand.mag. Sprogforsker ved Danmarks Medie‐ og Journalisthøjskole har deltaget i Sprogminuttet på DR P1. Programmet med Michaels indslag blev sendt den 27. juli 2010.

"Slip dialekterne fri!
For kort tid siden kunne man læse, at mediesproget er sygt. Det er noget om snakken, og sygdomstegnene er tydelige.

En af de vigtigste skavanker ved sproget i nyhedsmedierne er, at det er elitært og ekskluderende. I bedste fald vil enkelte danskere langs Øresunds østkyst sprogligt kunne genkende sig selv. Mens cirka fire millioner danskere tålmodigt må vente på vejrudsigtens eller reklamepausens personligheder, før de får nogle sekunders samvær med en, der taler dansk, som de selv kender det. Værterne har tydelige tegn på, at de alle sammen har været gennem en sprogmaskine. Og der er lige her, det går galt.

Dem fra Ringkøbing og dem fra Rønne er ikke enige om, hvordan man bedst forklarer dagens begivenheder. Sådan er det, og sådan har det altid været. I meget længere tid end vi har haft værter til at forklare os, hvordan verden og livet er. Sammen med værterne fik vi et elitært og ensrettet talesprog; med den begrundelse, at vi ellers ikke kan forstå, hvad de siger. Ikke desto mindre har vores norske naboer valgt den stik modsatte model bestemt sig for, at alle nordmænd skal have en ordentlig plads i nyhederne. Og det går fint for dem.

Danskernes syge mediesprog  kan kureres, hvis vi lader mangfoldigheden få plads. Lad drengene fra Amar, pigerne fra Fyn og mændene fra Mandø få lov til at tale, som de gør det, når de er glade og fri; så skal vi bare se, hvad der sker. Vi får et løft til demokratiet. Alle egne får mulighed for at komme til orde hver dag. Og ikke kun når Østdanmark ønsker det. Det ku være medicinen, der på en mirakuløs måde kurerer et sygt mediesprog. Helt gratis."

Hør indslaget på DR's hjemmeside.

Læs mere:
Sprogminuttet

LAST_UPDATED2
 
Copyright 2008