Hjem Formidlingsaktiviteter Radio To køn på vestjysk
To køn på vestjysk PDF Udskriv Email
Skrevet af Michael Ejstrup   
Onsdag, 04 August 2010 20:57

Michael Ejstrup, ph.d. et cand.mag. Sprogforsker ved Danmarks Medie‐ og Journalisthøjskole har deltaget i Sprogminuttet på DR P1. Programmet med Michaels indslag blev sendt den 2. august 2010.

"To køn på vestjysk
Jeg bor i København, og når jeg møder mennesker på min vej og taler vestjysk med dem, så spærrer de ørerne op, og der går nogle sekunder, inden de lige er med på, hvilken kode der gælder nu. Det er både forståeligt og helt naturligt, at der lige skal toones ind på kanalen.

Det vil så sige, at jeg taler vestjysk til dem, fordi det er jeg bedst til, og de taler københavnsk til mig, fordi det er de bedst til. Der går aldrig mange sekunder, før de siger til mig, at det der undrer dem mest er, at vi på vestjysk kun har ét køn i navneordene, så vi siger dén træ, dén brød og dén lys i stedet for at sig dét træ, dét brød og dét lys.

Og her kommer en spændende misforståelse så ind i billedet, fordi vestjyder faktisk bruger udtrykkene dét, træ, dét brød, og dét lys. Det betyder bare noget helt andet på vestjysk end på københavnsk. På vestjysk har vi faktisk to køn i navneordene. Vi bruger én og dén om ting, som man kan tælle, og vi bruger dét om ting, som er utællelige størrelser.

Så på vestjysk er dén træ en træ ,der står ude i haven med blade på, mens dét træ er en ubestemmelig mængde stumper eller stykker af træ, som man ikke umiddelbart lige kan tælle. Det samme gælder én og dén brød, som er en enkelt brød, mens dét brød er en utællelig mængde af brød. Dén lys er på vest jysk en enkelt stearinlys eller lignende, mens dét lys er en ubestemmelig mængde af lys, der kan være alle mulige forskellige slags lys. Så vi har to køn i Vestjylland; de er bare fordelt på en anden måde end i København."

Hør indslaget på DR's hjemmeside.

Læs mere:
Sprogminuttet

LAST_UPDATED2
 
Copyright 2008