Hjem Formidlingsaktiviteter Radio Vestjysk for begyndere
Vestjysk for begyndere PDF Udskriv Email
Skrevet af Michael Ejstrup   
Onsdag, 04 August 2010 20:57

Michael Ejstrup, ph.d. et cand.mag. Sprogforsker ved Danmarks Medie‐ og Journalisthøjskole har deltaget i Sprogminuttet på DR P1. Programmet med Michaels indslag blev sendt den 9. august 2010.

"Vestjysk for begyndere
Jeg har en stor familie; de fleste bor i Vestjylland, og dér boede jeg også selv som barn. Det betød, at mit første sprog blev vestjysk, som er det sprog jeg kan udtrykke mig allerbedst på. Stadigvæk, selvom jeg har boet i København i snart 30 år.

Det vestjyske sprog har af og til givet anledning til sjove episoder, hvor vi i familien har talt helt forbi hinanden, når vi fik besøg af fætre og kusiner, der boede helt ude i København.

Vi var jo lidt vant til, at sprog kunne antage flere former, som når Otto Leisner og Ingrid og Lillebror slog sig løs i den eneste tv-kanal, vi havde adgang til. Det gik fint, og vi var glade til.

Men en gang, hvor min ti år ældre kusine fra København besøgte os i Videbæk, gik det galt. Vi blev nærmest uvenner i et kort øjeblik. Hun skulle passe mig, der var 5 år, og hun ville vide, hvor servicet stod i vores køkken. Det svarede jeg hurtigt og husvant på med et: det står op’ i æ skau. Hun gloede og spærrede ørerne ekstra meget op. Så spurgte hun igen - og igen. Og jeg blev faktisk temmelig sur, for hun ku vel forstå, hva jeg sagde. Men det ku hun altså ikke.

Først da jeg kravlede op på køkkenbordet og halede servicet frem, gik der et lys op for hende, og hun knækkede koden. Hun så overrasket og forstående på mig og gentog. Nåh, oppe i skabet!

Siden er det gået uden den slags problemer; men starten på vestjysk var ikke let for en indfødt københavner helt ude fra Søborg."

Hør indslaget på DR's hjemmeside.

Læs mere:
Sprogminuttet

LAST_UPDATED2
 
Copyright 2008