Hjem Nyheder Brødbagning på Karup Hede
Brødbagning på Karup Hede PDF Udskriv Email
Skrevet af Michael Ejstrup   
Søndag, 11 April 2010 19:46

Brødbagning på Karup Hede i starten af nittenhundredetallet. Alle hjælper til; både mand og kone. Han ilder ovnen; hun ælter dej og former brød.


Ovnen ildes. Både bonden og hans kone står i røgen fra lyngbundterne,
der brænder i ovnen. Den næste bunke lyng ligger klar ved siden af ovnen.


Rugbrødsdejen æltes i det lille bryggers bag køkkenet på gården fra Kølvrå


Madmoder former rugbrødene ved langbordet i æ bennståu; de bliver lagt på en
stor træplade, hvor de hæver, inden de bliver båret ud i det fri til ovnen,
som er bygget inde i en hedehøj (sandhøj) lidt væk fra gården.
Stuen er Kølvrågårdens multirum, hvor man strikker, spiser, sover, samles,
og altså også former sine brød, inden de skal i ovnen.


Så er ovnen varm, og brødene er sat på plads på gulvet. Den våde trælåge
er sat for ovnhullet, og den bliver holdt på plads af en lang fyrrekæp.


Så er rugbrødene bagt, og de bliver raget ud af ovnen. De færdige brød
bliver lagt på en stor træplade ved siden af ovnen, inden de kommer med
ind for at ligge i sengene og køle af.

LAST_UPDATED2
 
Copyright 2008